Akár ebédre, de még vacsorára is nyugodtan elkészíthetjük ezeket az isteni omlós csirkecombokat, ami mellé almás-gorgonzolás rizottót kínálhatunk.
Mézes-fokhagymás tejben sült csirkecomb, almás-gorgonzolás rizottóval
Hozzávalók 4 személy részére:
1 kg csirkecomb
4 dl tej
1 fej fokhagyma
1 evőkanál méz
2 rozmaringszál
4 kakukkfű szál
só, bors szerecsendió
az almás-gorgonzolás rizottóhoz:
8 dl forró húsalaplé
1 vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
20 dkg rizottó rizs
2 alma
15 dkg kockázott bacon
15 dkg gorgonzola
3 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt tárkony
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
só
őrölt fehérbors
Elkészítés:
A langyos tejbe elkverjük a mézet. A combokat sózzuk, borsozzuk és megszórjuk szerecsendióval végül jénai tálba helyezzük. Aláöntjük a mézes tejet, a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a friss fűszernövényeket pedig melléjük helyezzük. Alufóliáva letakarva 180 fokos sütőbe 1 óra alatt puhára pároljuk, majd fólia nélkül további 10-15 percig sütjük.
A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott bacont és zsírjára sütjük, de nem ropogósra. Beletesszük a kimért rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük borral. Amikor beszívta jöhet két merőkanálnyi forró húsalaplé és folyamatosan tovább adagolva kevergetés közben. Mindig csak akkor adjunk hozzá egy-egy kanállal, amikor már magába szívta. Az almát hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd amikor már félig megfőtt a rizs adjuk hozzá. Ekkor megszórjuk tárkonnyal és kakukkfűvel. A rizottónk akkor van kész, amikor még éppen egy kicsit roppan a rizs. Levesszük a tűzhelyről hozzáadjuk a vajat és belemorzsoljuk a sajtot, végül sóval és borssal ízesítjük. Addig keverjük, amíg a sajt éa a vaj teljesen el nem olvad.
Tálalásnál a rizottóból tányérra kanalazunk, elhelyezzük rajta a combokat és egy pár gerezd sült fokhagymát. Végül meglocsoljuk a csirke szaftjával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése