Koskacukor: Nyaralás az Őrségben és a Balatonon

2014. július 8., kedd

Nyaralás az Őrségben és a Balatonon

Régóta nem jártam már erre, de közben azért napra készen figyeltem az újabbnál újabb recepteket és finomságokat. Ahogy már beharangoztam elmentünk egy kicsit kikapcsolódni, feltöltődni. Nagyon jól sikerült, rengeteg élménnyel gazdagodtam. Sokfelé jártunk és azért el lehet mondani, hogy mindig találhatunk olyan helyet Magyarországon, ahol még nem voltunk, pedig gyönyörű és igenis érdemes megnézni. Őrségben még soha nem jártam, de úgy érzem, hogy ide még visszafogok térni. A táj egyszerűen nagyon megfogott és a nyugalom, az erdő csendessége. Egyszerűen nem lehetett nem ellazulni. A levegő tiszta és az a sok szép virág, különleges házikók... meseszép.
Először Szalafőn töltöttünk 5 éjszakát, de mivel az időjárás egyszer közbe szólt átugrottunk Szlovéniába az Orchidea és trópusi kertet, illetve Ausztriába, Riegersburg várát megtekinteni.
Az első nap letekertünk több, mint 40 km-t úgyhogy sikerült pikk-pakk összegyűjtenünk egy kis színt. Alapoztunk a Balatonra. :)



Sikerült megbirkóznunk a palacsintával. Ha mentek nyaralni és csak villanyrezsó van illetve serpenyő, akkor ne próbálj meg palacsintát sütni, mert nem fog sikerülni! Oldalanként 3-4 perc, én előre szóltam. :)
Nővérem nem adta fel, tüzet gyújtott és megszerveztük az első szabadtéri palacsinta sütést. Unokahúgom már csak füstös palacsintának nevezte. De higgyétek el, így is nagyon gyorsan elfogyott!



Legelső nap sikerült este egy nagyon jó kis vendéglőt találnunk. Vargánya levest ettem hajdinával, de volt még alkalmam kipróbálni a túrós-meggyes házi rétesüket, házi gomolya sajtot rántva, reggelire prószát... és még sorolhatnám. Mindenki nagyon elégedett volt, állítólag a fokhagyma krémlevesük és a dödölléjük is nagyon finom.
Szerencsére, ahogy oda értünk éppen akkor kezdődött Őriszentpéteren egy hatalmas vásár, ami hasonlóan nézett ki, mint nálunk Szegeden a Hídi vásár. Sikerült beszereznem Őrségi Dióolajat és nagyon finom termelői akác- és édes harmat mézet. Már egyből járt is az agyam, hogy mi fog ebből "kisülni". Rengeteg szép dolgot árultak, azt sem tudtam hová nézzek.
Kétszer fél napot a szomszédos országba töltöttünk. Szlovéniába, Dobrovnikban található Orchidea és Trópusi farm, ahol rengeteg virágban gyönyörködhettem és azt sem tudtam merre fordítsam az objektívet. Pikk-pakk 300 képet sikerült is összegyűjtenem, úgyhogy egy külön mappát kapott.



Ausztriába ellátogattunk Riegersburgba, ahol egy hatalmas vár található 3 óriási kiállítással. Az egyik a boszorkány, a másik maga a vár és harmadik pedig a fegyver múzeum.



Sajnos gyorsan eltelt ez az 5 nap, de már mentünk is a Balatonra tovább.
A fürdés és a strandolás mellett, elkocsikáztunk Tihanyba, ahol sikerült rávennem magamat a levendula megismerésére. Kaptam is egy csokorral ott, ahol parkoltunk. Nagyon kedvesek voltak itt is az emberek és sikerült egy kicsit elbeszélgetnem egy hölggyel a levenduláról és arról, hogy pár éve lett ez igazából ennyire felkapott, de oly annyira, hogy már Levendula Ház is van, Levendula Fagyizó, Levendula Fesztivál és nem egy olyan bolt, ahol kimondottan levendulával kapcsolatos dolgokat árulnak. A haza hozott levendulából finomságokat készítettem, de ez maradjon egyenlőre meglepetés.



Ellátogattunk a Tapolcai Tavas-barlangba, a Szigligeti-várba, ahol az elmúlt pár év legfinomabb fagyiját ettem, természetesen levendulás fehércsokisat és narancsos étcsokisat. Elutaztunk Badacsonyba, ahová már fűznek korábbi emlékek, ahonnan pedig tovább hajóztunk Fonyódra.



Igen mozgalmas 10 nap volt, de ennek ellenére is sikerült feltöltődnöm és rengeteg élménnyel gazdagodnom.












5 megjegyzés:

  1. Csodaszép helyeken jártatok, jó hogy készítettél sok képet, köszi, hogy megmutattad :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sikerült szép helyeket választani, de hiszen ebbe az országba rengeteg van belőle, úgyhogy maradt még más alkalomra is. :)

      Törlés
  2. Szia Brigiiii! De jó látni téged megint! :) Csatlakozom Andihoz, valóban szép helyeken kirándultatok. Én az Őrségben még tizenévesen jártam, nagyon tetszett, és Riegersburgot is volt alkalmam megcsodálni. :) Örülök, hogy jól érezted magad, és egy kicsit ki tudtál kapcsolódni. Biztos vagyok benne, hogy ezután is klassz recepteket hozol, kíváncsian várom. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Ugye milyen szép? Legalább még egy hetet eltudtam volna tölteni mind a két helyen. :) Hamarosan jövök is egy klassz levendulás sütivel ;)

      Törlés
    2. Tyüha, az jól hangzik! :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...