Hozzávalók:
350 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g BL 55 liszt
5 g só
20 g friss élesztő
1 tojás
250 ml langyos tej
1 teáskanál cukor
35 g olvasztott vaj
2 evőkanál egész mák
2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a mákot és a szezámmagot. Langyos tejbe keverjük el az élesztőt és a cukrot, majd így adjuk a kimért lisztekhez. A tojást verjük fel és annyit adjunk hozzá, hogy egy keveset hagyjunk belőle a tetejére. Így nem lesz szükségünk egy másikra. Szórjunk bele egy kis sót, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A dagasztás 7-8. percénél adjuk hozzá apránként az olvasztott vajat és dagasszuk további 5-6 percig. Kelesztő tálba téve pihentessük kb. 45-50 percig. Ezután osszuk 4 egyenlő részre. Sodorjunk hosszú rudakat, majd fonjuk össze.
A négyes fonás nagyon egyszer, mindig egy szállal dolgozzunk és jobbról balra (vagy balról jobbra, ahogy rá áll a kezünkre) dugjuk át a mellette levő szál alatt a következőnél felette, majd alatta. És így kezdjük újra, amíg el nem fogy. A végén görgessük meg finoman, hogy formálódjon egy kicsit, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektessük. Kenjük le felvert tojással, kelesszük duplájára. Ismét kenjük le tojással, szórjuk meg mákkal és szezámmaggal, majd toljuk előmelegített 190°C-os sütőbe kb. 40 percre. Figyeljünk rá közbe, mert a sütési idő eltérhet.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Csodálatos, imádom benne az egész mákszemeket, olyan különlegessé teszik a sütiket / kenyereket!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Így elvétve én is szeretem a mákot, de töményen már annyira nem :(
TörlésMár amikor feltetted ezt a receptet akkor mentettem de ma lett fix,h. ez a kalácsod lesz az én húsvéti kalácsom
VálaszTörlésKöszönöm szépen, aranyos vagy! Nagyon örülök, hogy tetszik :) Jó étvágyat hozzá és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!
Törlés