Édes szívecskéket sütöttem Valentin napra, finom házi eper lekvárral az én kedves páromnak. Nem vagyok nagy ünneplős, de most valahogy hangulatomban vagyok. Egyébként meg nagyon finom lett a tésztája és az eper lekvárral különösen ízlik. Természetesen nem ez az egyetlen dolog, amivel meglepem a mai nap Balázst, hanem .... Na jó, nem árulom el, mert akkor már nem meglepetés. Holnap elárulom. :)
Epres szívek Valentin napra
Hozzávalók (6 db-hoz):
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g BL 55 liszt
15 g élesztő
30 g olvasztott vaj
kb. 2 dl langyos tej
1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
házi eper lekvár
porcukor
Elkészítés:
Mérjünk ki 1 dl tejet, keverjünk el benne 1 teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd pihentessük 15 percig.
Mérjük ki a liszteket dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, majd a maradék tej felhasználásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A dagasztás második felében adjuk hozzá az olvasztott vajat. Az így kapott rugalmas, fényes tésztát tegyük kelesztő tálba és kelesszük duplájára.
Osszuk 6 egyenlő részre, formázzunk belőle golyókat, majd hagyjuk pihenni 10 percig.
Nyújtsuk ki egyesével téglalap alakúra, de ne legyen túl vékony! Kenjük meg házi eperlekvárral, tekerjük fel, majd vágjuk ketté a tésztát úgy, hogy a végét hagyjuk egybe. Ide a végére illesszük (egyet balról, egyet jobbról) a ketté vágott tészta végeit. Óvatosan emeljük át egy zsírpapírral bélelt tepsire. Miután kész vagyunk mindegyikkel hagyjuk duplájára kelni.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Miután megkeltek toljuk az előmelegített sütőbe kb. 20 percre.
Amikor megsültek hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg bőségesen porcukorral.
Gyönyörűek, pinneltem is gyorsan! :)
VálaszTörlésKöszike :)
Törlés