Koskacukor: Francia baguette

2015. február 6., péntek

Francia baguette

Mi más is lehetne jobb, mint egy friss baguette vagy egy ropogós, olívaolajjal és egy hideg zöldség levessel. A leves legyen még meglepetés, most nézzük, hogyan is készítettem hozzá a ropogtatni valót. A receptet egyik kedvenc kenyeres blogomon találtam itt, ahol még számos jó ötletet lehet találni. Korábban már készítettem Burgonyás-rozmaringosat illetve egy másik recept alapján Francia baguettet, ami ennél lyukacsosabb volt, a tésztája is lágyabb, viszont ez belül sokkal puhább és kívül pedig extra ropogós.









Francia baguette
Hozzávalók (2 db):
Elő tésztához:
120 g BL80 fehér liszt
120 g víz
0,3 g friss élesztő

Fő tésztához:
elő tészta
260 g BL80 liszt
160 g víz
3 g élesztő
9 g só

Elkészítés:
Az elő tészta hozzávalóit bekeverjük, majd szobahőmérsékleten érleljük 16-20 órát.
Ezután kimérjük a a fő tészta alapanyagait, majd a só kivételével dagasztó tálba tesszük az elő tésztával együtt és rugalmas, enyhén lágy tésztát dagasztunk belőle. A dagasztás második felében tegyük hozzá. Kelesztő tálba téve szobahőmérsékleten hagyjuk 3 óra hosszát pihenni. Óránként áthajtogatjuk. A tészta egyik oldalát áthúzzuk a másik oldalra keresztbe és így haladunk körbe. Fordítsuk meg és ismételjük meg ezt még kétszer. Ezután mehet a hűtőbe 16 órára.
Sütés előtt hagyjuk pihentessük szobahőmérsékleten, amíg át nem veszi a hőmérsékletet. Formázzuk meg. Vágjuk ketté. Lapítsuk egy egy nagyon picit a kezünkkel, majd a szélesebbik oldalánál fogva fentről lefelé hajtsuk be úgy, hogy mindig a két hüvelykujjunkkal benyomjuk a tészta alá, ahogy magunk felé hajtjuk. Ezután a két végét megsodorjuk ellentétes irányba. Így lesznek szép csücskei!
Előmelegített gőzös sütőbe süssük 200°C-on, kb. 25-30 percig. Az első 10 perc után spricceljük meg a baguetteket hideg vízzel, így vastagabb és ropogósabb lesz a héja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...