Hogy miért pont reggeli croissant lett a neve, mert egyik nap reggel elkezdjük és másik nap reggel sütjük meg. Így frissen, melegen, ropogósan kerülhet az asztalra.
Ehetjük lekvárral, vagy finom sajttal, mézzel... ki mivel szereti.
Hozzávalók (10 db-hoz):
Első nap reggel:
1 g élesztő
55 ml víz
55 ml tej
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
Első nap este:
135 g BL 55 fehér liszt
135 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 ml tej
50 ml víz
7 g só
20 g porcukor
10 g friss élesztő
15 g vaj
200 g vaj
20 g liszt
Tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítés:
Első nap reggel összekeverjük egy lezárható üvegbe a vizet, a tejet, a lisztet és egy morzsányi élesztőt, majd szobahőmérsékleten érleljük egészen estig.
Este összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba téve 1 órát pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten. A vajat összedolgozzuk a liszttel, majd két sütőpapír között kinyújtjuk kb. 15x15 cm kockára. Hűtőbe tesszük, amíg a tésztánk meg nem kel.
Most jön a hajtogatás. A tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük, mind a négy irányba elnyújtjuk, a vajat a közepére tesszük, majd becsomagoljuk a tésztával. Ráhajtjuk mindegyik oldalát.
Kinyújtjuk a tésztát, amennyire tudjuk, természetesen nem kell papír vékonyra, csak ameddig kényelmesen nyúlik a tészta. Balról behajtjuk középre, jobbról középre, majd ráhajtjuk balról jobbra a tésztát. Elfordítjuk 90°-kal, kicsit megnyújtjuk a tésztát balra és jobbra is, ezután pedig balról behajtjuk a tésztát 1/3-ig, majd jobbról pedig rá a tetejére. Kelesztő tálba tesszük és hűtőbe pihentetjük 30 percig. Még 3-szor megismételjük a hajtogatást és az utolsó után bent hagyjuk a hűtőbe reggelig. Figyeljünk oda arra, hogy soha ne legyen lisztes a tészta miközben hajtogatjuk. Mindig seperjük le.
Másnap reggel nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vékonyra. Vágjunk háromszögeket, tetszés szerint osszuk fel. Én kisebb croissant-okat készítettem 12cm széles és 18 cm hosszú volt.
Tekerjük fel és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Hűvös helyen (de nem a hűtőbe), hagyjuk 2 órát pihenni. Az utolsó fél órába előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
A croissant-ok tetejét megkenjük felvert tojással és sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése