Koskacukor: Rozmaringos-fokhagymás, citromos kecskesült, uborkás burgonya salátával

2015. március 10., kedd

Rozmaringos-fokhagymás, citromos kecskesült, uborkás burgonya salátával

Korábban már említettem, hogy bizony anyuék tartanak kecskét. Volt egy Bandi és egy Öcsi nevezetű. Nah, ők már nincsenek. :( Sajnos az egyikük nagyon szívemhez nőtt, még jó, hogy nem tudom melyiket eszem, amikor megfőzzük vagy megsütjük. Előkerült a mélyhűtőből egy kis kecskehús, így hát ez volt a vasárnapi menü. Egyébként van egy jó hírem is, mert Mancika hamarosan világra hoz egy de akár lehet, hogy kettő gidát is. Már nagyon várjuk, csak napok vannak hátra. Annyira cukik, amikor kicsik!








Rozmaringos-fokhagymás, citromos kecskesült, uborkás burgonya salátával
Hozzávalók (4 személyre):

Rozmaringos-fokhagymás, citromos kecskesülthöz:
1 kg kecskehús
2 fej fokhagyma
1-2 szál friss rozmaring (amennyiben nincs, jó a szárított is)
1/2 citrom
só, bors
3 dl száraz fehérbor

Uborkás burgonya salátához:
1 kg burgonya
1 üveg ecetes uborka
1 fej lilahagyma
3 evőkanál almaecet
1 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál méz
só, bors

Elkészítés:
A kecskehúst sózzuk és borsozzuk. A fokhagymát szedjük gerezdekre, a citromot karikázzuk fel.
Helyezzük tepsibe a húst, szórjunk rá rozmaringot vagy tűzdeljünk bele rozmaring ágacskákat. Helyezzük el rajta a citromkarikákat és  halmozzuk a tetejére a fokhagyma gerezdeket.
Öntsünk alá jó minőségű száraz fehérbort. Alufóliával fedjük le, majd előmelegített 180°C-os sütőbe süssük puhára kb. 2 óra alatt. (Függ a hús nagyságától, vastagságától érdemes ellenőrizni.)
A burgonyát főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg és vágjuk kockára. Az uborkákat karikázzuk fel, a lilahagymát vágjuk ketté, majd félkarikákra daraboljuk. Tegyük a burgonyához és keverjük össze. A mustár keverjük ki a mézzel, kanalazzuk hozzá az almaecetet, majd öntsünk hozzá az ecetes uborka levéből. Ízesítsük sóval, borssal, majd locsoljuk meg vele a salátánkat. Tálalásig tároljuk hűtőbe! A legjobb elkészíteni egy nappal előtte, így jól összeérnek az ízek és teljesen ki tud hűlni.

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm!

    Lenne egy kérdésem, zsiradék nem szükséges a sütéshez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem teszek minden hús alá zsiradékot, főleg azok alá, ami önmagában is tartalmaz annyi zsiradékot, hogy fólia alatt párolva szépen kisül. Ilyenkor inkább bort vagy kevés vizet öntök alá. De természetesen lehet tenni alá, feleslegesen nem szeretek olajakat öntögetni.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...