Koskacukor: Burgundi marharagu

2015. február 24., kedd

Burgundi marharagu

Egyik nap eszembe jutott anyukám 50. születésnapján készült burgundi marharagu, ami nagyon finomra sikerült. Külön bejegyzést akkor nem kapott, viszont most, hogy újra elkészítettem úgy gondoltam megérdemel. Természetesen bográcsban készült ételek finomabbak, de még kicsit várni kell a jó időre, így most vaslábasba főztem meg. Még mindig nagyon finom....








Burgundi marharagu
Hozzávalók:
1 kg marhahús
1 evőkanál liszt
2 szelet húsos házi szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál házi sűrű paradicsompüré
2 teáskanál kakukkfű
8-10 szem fekete bors

2 babérlevél
5 dl száraz vörösbor (+ kevés víz)
15-20 db gyöngyhagyma
25 dkg csiperke gomba

Párolt zöldborsóhoz:
zöldborsó
friss petrezselyemzöld
só, vaj

Sütőben sült burgonyával:
sárga burgonya
só, bors
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A marhahúst daraboljuk közepes nagyságú kockára, szórjuk meg liszttel és forgassuk meg.
A házi szalonnát vágjuk apró darabokra, tegyük vaslábasba és pirítsuk zsírjára.
A vöröshagymát pucoljuk meg, daraboljuk apróra. A szalonnát vegyük ki a lábasból, majd a visszamaradt zsiradékra tegyük rá a vöröshagymát és dinszteljük meg. Ezután hozzáadhatjuk a marhahúst és miután fehéredésig pirítottuk jöhetnek a fűszerek. Tegyük bele a kakukkfüvet, a fekete borsot, a babérlevelet, a fokhagymát és a házi paradicsompürét (amennyiben nincs természetesen jó a bolti sűrített paradicsom). Öntsük fel vörösborral és közepes lángon hagyjuk felforrni, majd állítsuk be úgy a hőmérsékletet, hogy csak éppen mocorogjon a teteje. Így főzzük addig, amíg meg nem puhul a hús. Ez kb. 2 óra hossza. Az utolsó fél órában tegyük hozzá a gyöngyhagymát és a felkarikázott gombát. Amennyiben szükséges mindig pótoljuk egy kevés vízzel, nehogy leégjen.
Közben készítsük el a köretet.
A borsót pároljuk meg kevés vajon, majd sózzuk és adjuk hozzá a feldarabolt petrezselyemzöldet.
A burgonyát mossuk meg, majd vágjuk be jó sűrűn. Kenjük be alaposan olívaolajjal, sóval és borssal ízesítsük. Előmelegített 200°C-os sütőbe téve süssük készre kb. 30-40 perc alatt.







2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...