Koskacukor: Gesztenye krémes eclair fánk, rumos csokival

2015. február 12., csütörtök

Gesztenye krémes eclair fánk, rumos csokival

Hétvégén anyunál voltunk ebédelni és mivel nem akartam üres kézzel menni, ezért készítettem egy kis desszertet. Aki imádja a rumos gesztenye csoki párosítást, annak kihagyhatatlan. Akár még egy valentin napi menühöz is tökéletes lehet.







Gesztenye krémes eclair fánk, rumos csokival
Hozzávalók (kb. 15 db-hoz):
Tésztához:
80 g tej
80 g víz
70 g vaj
2 g só
10 g cukor
100 g liszt
kb. 2 tojás

Töltelékhez:
250 g gesztenyepüré
50 g mascarpone
rum
porcukor (ha nem elég édes)

Rumos csokihoz:
70 g étcsokoládé (min. 60%-os)
15 g vaj
1 teáskanál méz
50 ml víz
rum

Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát. A tejet, a vizet a vajjal, sóval és a cukorral forraljuk fel. Amikor éppen felforrt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lisztet és egy fakanál segítségével jól keverjük össze. Amikor összeállt tegyük vissza alacsony lángra és dolgozzunk a tésztával 2-3 percig. Ezután ismét vegyük le, hagyjuk egy picit hűlni, majd a felvert tojásokat egyesével adjuk hozzá. Nagyon fontos, hogy minden egyes tojást dolgozzunk bele, ha esetleg nagyobb adagot készítünk, illetve az utolsót ne egyszerre adjuk hozzá, mert tojástól függően nem biztos, hogy az egészre szükségünk lesz. Akkor jó a tészta, ha a habzsákból könnyen kinyomható, de nem folyik ki és az alakját is megtartja a tészta.
Töltsük habzsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kb. 15 cm hosszú nem túl vékony csíkokat. Figyeljünk arra, hogy a távolság meglegyen egy-egy fánk között. Spricceljük meg vízzel, majd toljuk előmelegített 170°C-os sütőbe. 10 perc után vegyük le a hőmérsékletet 150°C-ra és süssük még kb. 30 percig. Akkor jó, amikor a tésztának már szép aranysárga színe van. Résnyire nyitott ajtó mellett hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez keverjük ki a gesztenyepürét a mascarponéval, ízlés szerint adjunk hozzá porcukrot, ha édesebben szeretjük. Tegyünk bele ízlés szerint rumot vagy rumaromát.
A rumos csokihoz melegítsük fel gőz felett a csokoládét vajjal, mézzel és a vízzel. Ízesítsük rummal.
A kihűlt fánkokat vágjuk ketté, töltsük meg gesztenye krémmel, majd a tetejére tegyünk egy-egy teáskanál rumos csokit.







2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...