Koskacukor: Csarnótán, ahol a hazai ízekkel találkozhatunk

2015. július 27., hétfő

Csarnótán, ahol a hazai ízekkel találkozhatunk



Csarnóta,  Dél-Dunántúlon Baranya megyében található, a Tenkes-hegy lábánál fekvő település. Legfontosabb építészete 1858-ban állított református templom. Természetvédelmi területté van nyilvánítva. Jó tudni, hogy a „Kék túra” útvonal is itt megy keresztül. Nagy túrások vagyunk és bizony a ezen az útvonalon nem egyszer jártam már, nem egy környéken, de ez a rész sajnos kimaradt, amit bízom benne hamarosan pótolni fogunk. A levegő nagyon tiszta, a táj csodaszép.  A falut körülvevő dombokat rengeteg szőlőültetvény tarkítja. Az itteni termelők főként fehérborokat készítenek. Vince napon megnyitják pincéiket, ahol finomabbnál finomabb borokat kóstolhatunk, majd megállhatunk egy olyan étteremnél, ahol a vendégfogadás már a 1800-as évekre nyúlik vissza.  A hangulat is pont ilyen belépve. A zene, a hely, a belső és külső környezet, a díszek és az a kandalló, mind-mind egy olyan időbe repít minket vissza, amit már rég elfelejtettünk vagy éppen át sem éltünk. Az ételek felszolgálása piros zománcos fazékban vagy éppen réz edényekben is - amiből gyűjteményük is van- történhet. Ezzel ellentétben az ételek a mai modern világnak megfelelően vannak tálalva és készítve, újabb eljárásokkal és különleges felhozatallal.  Ezt a nevezetes Tenkes Csárdát, Harkánytól és Siklóstól nem messze találhatjuk. Amennyiben erre visz az utunk és csillapítani szeretnénk az éhségünket, vagy csak valami különlegesre vágyunk, mindenféleképpen álljunk meg, mert biztosan nem fogunk csalódni.  Az ételekhez különböző termelőktől szerzik be az alapanyagot. Ilyen többek között a Kaba Farm is, ahonnan igazi házi kecskesajtot tudhatnak magukévá. Ez nagyon megfogta a fülemet, mert mi is készítünk itthon és nagyon nagy kedvencünk.


A gasztrotúránk első állomása itt kezdődött. Ahogy beléptünk az ajtón a megterített asztal látványa rögtön lenyűgözött. Szépen felsorakoztatott evőeszközök, poharak, szép teríték. Mi jöhet még ezek után? A menü sor… Elég hosszú, mesébe illő ételek sorakoztak egymás után. Megkóstolhattuk többek között  a Pusztamérgesről kapott libamájból készült libamáj terrinét, lilahagyma lekvárral, a friss kecskesajtot egy saláta díszeként. A főételek közül a kiváló Tenkes gulyást és bárány sültet cukorborsóval. Desszertnek pedig egy könnyű bodzás madártejet, friss eperrel. Egyszerűen lenyűgöző volt.








És ki is az aki végig mesélte az életét, illetve azt, hogy hogyan készültek ezek az ételek? Nem más, mint maga a Chef Koncz Tamás. Egy igazi világjáró emberről beszélünk, aki a világ több pontjáról szerzett már számtalan tapasztalatot és tudást.  Étterem vezetőként nem csak Magyarországon, hanem Svédországban is tevékenykedett. Különböző felkéréseket kapott, még a svéd királyi családtól is. Ezen kívül még különleges helyek például Franciaországnak Korzika szigete vagy éppen Norvágia fővárosa Osló, ahol étteremben dolgozott. Tanulmányai között szerepel Párizsban elvégzett Cordon Bleu  Kulináris Akadémia. De nem csak szakácsként ismerhetjük, hanem cukrász és gasztronómiai szakból is megszerezte diplomáját, amit a Sorbonne akkreditált.
Ezek után tátva maradt a szám, hogy ennyire kitartó és lelkes embert is ritkán látni manapság. Nagyon érti a dolgát és tesz is azért, hogy ez az étterem híres legyen Magyarországon, de főképpen Dél-Dunántúlon.

Minden helyszín az életünkben más-más okokból maradnak meg a legszebb emlékeink között. Ez a helyszín számomra nagyon különleges volt. Biztos vagyok benne azért is, mert a koromból adódóan is ritkán látni ilyen helyszínt, hiszen ez a modern világ már elvisz mindenkit egy olyan irányba, ahol a réges régi dolgokat elfelejtjük. Pedig nem árt néha megállni és visszanézni a múltba, felidézni a régi szép időket. Ez a helyszín pont ilyen. Ajánlom családosok számára is, hiszen az állatsimogató akár egy ebéd utáni programnak tökéletes lehet, még mielőtt elhagynánk ezt az emlékezetes helyet.


Tenkes Csárda
Cím: Csarnóta, Kültelek hrsz. 011.
Elérhetőség: +3620/5896052

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...