Koskacukor: Dél-Dunántúli gasztroutunk meséi

2015. július 27., hétfő

Dél-Dunántúli gasztroutunk meséi

Még mielőtt leszerveznénk bármilyen nyaralásunkat érdemes átgondolni, hogy tényleg el kell mennünk olyan messzire, hogy jól érezzük magunkat, hogy újakat és szépeket lássunk, hogy megkóstolhassunk különlegesnél különlegesebb finomságokat? Bizony, hogy nem. Elég csak elmenni Dél-Dunántúli Baranya megyébe illetve a mellette lévő horvátországi településekre, ahová még útlevélre sincs szükségünk. Nem kell semmilyen nyelvtudás, míg mondjuk, Görögországban kézzel-lábbal mutogatjuk, hogy gyrost ennék pitában.
Itt megtalálja mindenki a maga számára aktuális és tetszetős programot. Választhatunk egy aktív kirándulást, hiszen a változatos tájak csak izgalmasabbá teszik egy-egy kerékpáros útvonalakat.  És ami a legjobb, hogy az ökoturisztikai látványosság mellett megismerhetjük a helyi gasztronómiát, amelyeknek az alapanyagait helyi termelőktől szerzik be. Ezáltal a minőségben biztos nem lesz csalódásunk. Falusi vendégházak, igazi ősi magyar csárdák, különleges éttermek közül válogathatunk.  Az állatvilágból kiindulva a halak és a vadak, mint fő fogás szinte mindenhol megtalálható az étlapokon. Nagyon csendes és barátságos környék éppen ezért ajánlom minden korosztálynak.
A Pannon Flavour jóvoltából részt vehettünk egy olyan két napos gasztrokiránduláson, ahol megismerhettük részben azokat a  Baranya megyei éttermeket, amelyek a helyi termelők alapanyagait felhasználva készítik el különleges fogásaikat. Mind e mellett a határ közeli horvát településekre is átutaztunk, ahol szintén vannak ilyen vendéglátó helyiségek.
A Projekt célja a terület gasztroturizmusának fellendítése. Négyféle útvonalat alakítottak ki e célból a szervezők, amely mentén végighaladva a turisták megismerhetik a baranyai  - horvát oldalról Észak-Baranya megye – és somogyi termelőket, akik helyi előállítású élelmiszereket, alapanyagokat kínálnak. Ehhez a programhoz csatlakoztak azok az éttermek is, akik a helyi termelőktől veszik meg az alapanyagokat. Mindez egy Magyarország és Horvátország közötti határokon átnyúló együttműködési program keretében, IPA pályázati támogatással jött létre.  Maga a projekt marketing célokat szolgált. Egy weboldal is készült, ahol elérhető mindenki számára a termelők kínálata: http://www.pannonflavours.org/hu/termekeink.html
Ez a két nap elég volt arra, hogy előttem is megnyíljon egy új világ ezen a területen. Mindig is jobban szerettem a házi készítésű ételeket. Talán azért is, mert mi nem jártunk sűrűn étteremben és sokat főzött otthon mamám és anyukám is. Magam is már elég régóta főzök és mindig törekedek arra, hogy minőségi alapanyagokat használjak fel a főzések során. Sok negatív tapasztalat ért az itteni éttermek látogatása során és a mai napig már fel is hagytam ezek felkeresését. Viszont felcsillantotta most a szemem, hogy bizony vannak még olyan vendéglátó egységek, akik igenis törekednek a minőségi ételek elkészítésére és nem is gondoltam, hogy bizony felkeresnek egy-egy termelőt akiktől megrendelések által szerzik be a jobbnál jobb alapanyagokat. Ami a legszebb ebben, hogy nem kell messzire menni a határtól, mert bizony Horvátország szomszédos településein is ugyanezt tapasztalhatjuk. Ennél szebb meghívást nem is kaphattam volna.
A mi utunk a Tenkes Csárdával kezdődött, majd  a horvátországi Kormorán étteremen keresztül a Kollár család pincéjében tartott reggelivel egybekötött borkóstolással  illetve a Jókai bisztró, Jókai farm meglátogatásával teljesedett ki a gasztrotúránk. Beszámolók a következő bejegyzéseimben lesznek megtalálhatóak.


Amely éttermek még csatlakoztak ehhez a projekthez többek között a Mennyei rétes Kft. Ahol tulajdonképpen nem jártam, de annyit olvastam róla, hogy feltétlen fel kell keresnem amennyiben arra tart az utam. Imádom a tradicionális réteseket, amikben a töltelék igenis jelen van, és a tésztája kézzel vékonyra húzott, ami által finom ropogós lesz. Azért, hogy ne maradjunk recept nélkül, hozok most nektek egy ide illő receptet.
Mennyei rétes
Elkészítés: 110 perc

Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg búzaliszt (BL55)
1 csipet só
5 dl langyos víz

Töltelékhez:
10 dl tej
20 dkg búzadara
20 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
15 dkg gyümölcs, házi készítésű befőtt vagy lekvár

Továbbá:
2 dl tejföl
1 dl étolaj

Elkészítés:
A lisztbe beletesszük a sót, a langyos vizet és nokedli tészta lágyságú cipót dagasztunk belőle. Lisztezett felületen langyos ruhával betakarva 40 percet pihentetjük. Közben vaníliás cukorral együtt tejbegrízt főzünk és langyosra hűtjük. A tésztát egy tiszta, lisztezett abroszon kihúzzuk, majd a tészta széleket körben leszakítjuk. Megfröcsköljük olajos tejföllel, majd egyenletesen elosztva rátesszük kisebb halmokban a tejbegrízt, friss gyümölcsöt, befőttet vagy lekvárt. Az egyik végén elkezdve óvatosan felgöngyöljük, zsírozott tepsibe fektetjük, felületét megkenjük olajos tejföl keverékével. Kb. 30-40 perc alatt 200°C-os sütőben ropogósra sütjük.

Meg lehet kóstolni: a Nosztalgia Rétesházban Villányban, a Látvány Pékségben Harkányban









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...