Koskacukor: Egy horvátországi magyar család száz éves boros pincéje

2015. július 28., kedd

Egy horvátországi magyar család száz éves boros pincéje


Horvátországban, a Drávaszögben található Csúza, horvátul Suza. Ez a terület szőlőültetvényekben gazdag vidék, ahol számos finom bor készül. A Kollár pincészet is erről híres. 2004-ben nyitották meg pincéjüket, amit saját maguk üzemeltetnek.  Maga a pince, már kb. 100 éves és még mindig az eredeti állapotban található. Egyik része földes padlóval, fahordóval, a másik pedig, már korszerűsített. Jelen pillanatban már szálláshelyet is kínálnak az ideérkezőknek, amit a későbbiekben még bővíteni szeretnének.
Amikor beléptem az ajtón egy olyan fogadtatásban részesültem, ami igen ritkának tűnik sajnos mostanság. Annyira közel engedte a családjához a vendégeket, hogy szinte azt érezhettük, hogy mi is hozzájuk tartozunk. Mintha ezer éve ismertük volna egymást. Miután megmutatták hol és hogyan készítik, tárolják a borokat, leültettek egy asztalhoz, ahol remek házi specialitások sorakoztak az asztalon. És ezután jött a mese. Annyi mindenről tudott mesélni odaadóan, hogy még az unokája is társult hozzánk, akin már látszik, hogy ő is nagy borász lesz.
Két szőlő fajtából készíti a borokat, burgundiból és cabernet sauvignonból.  A leghíresebb boruk a Pinot Noir és a Cabernet Sauvignon, ami a legjobb baranyai borok közé sorolható. Az ide érkezők legalább 15 féle bor közül választhatnak, amik kiváló minőségben kerülnek palackozásra. 
Aki imádja a borokat és tényleg a legjobb minőségből szeretne kóstolni, azoknak bátran ajánlom ezt a helyet. Mind a vendéglátás, mind a kínálat egy örök élmény lehet mindenki számára.





Kollár pincészet
Cím: Horvátország, Csúza (Suza) Marsala Tita 141
Elérhetőség: +385/31/733081




  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...