Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Hozzávalók (6 főre):
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecombhoz:
6 db csirkecomb
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg fejes káposzta
só, bors
kömény
2 babérlevél
Burgonya gratinhoz:
1 kg burgonya
3 dl tej
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
só, bors
szerecsendió
5 dkg vaj
20 dkg reszelt mozzarella
Sopszka salátához:
1 kisebb jégsaláta
25 dkg datolya paradicsom
1/2 kígyó uborka
2 kicsi vagy egy nagy fej lilahagyma
1 kaliforniai paprika
1 fehér paprika
15 dkg juhtúró
4 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál mustár
1 nagy teáskanál méz
só, bors
1 dl víz
Elkészítés:
A fejes káposztát vágjuk fel csíkokra, a füstölt szalonnát pedig kockákra.
Egy lábasba pirítsuk zsírjára a szalonnát, majd szedjük ki és a visszamaradt zsiradékra tegyük a káposztát párolódni. Öntsünk rá egy kevéske vizet, picit sózzuk, borsozzuk, dobjunk rá 2-3 babérlevelet és fedjük le. Amikor már csak éppen roppanós, akkor tegyük hozzá a szalonnát, majd vegyük le és hagyjuk egy picit hűlni.
A combok bőrét lazítsuk fel óvatosan, sózzuk, borsozzuk a bőre alatt és kívül, majd töltsük be a párolt káposztával. Helyezzük el egy tepsire, majd előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 1 óra hosszáig, majd fólia nélkül további 20 percig. Amikor eltávolítjuk a fóliát, akkor locsoljuk meg a saját szaftjával a csirkecombokat, így lesz jó ropogós.
A burgonya gratinhoz a krumplit hámozzuk meg, vágjuk vékony karikára.
A tejet forraljuk fel a fokhagymával, a babérlevéllel és ízesítsük sóval, borssal szerecsendióval.
Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, helyezzük el a burgonyát szép sorba, majd sózzuk és borsozzuk. Öntsük rá a felforrt tejet, majd fedjük le alufóliával. Előmelegített 200°C-os sütőbe addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ezután szórjuk a tetejére a reszelt mozzarellát és további 15 percre toljuk vissza a sütőbe. Akkor jó, amikor már szép aranysárga a sajt a tetején.
A sopszka salátához daraboljuk össze a salátát és a zöldségeket tetszés szerint. Az öntethez a fehérborecetet, az olajat, a mézet, a mustárt habverővel keverjük krémesre. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel. A salátára öntjük és jól összeforgatjuk. A tetejét megszórjuk juhtúróval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése