Hókifli
Hozzávalók (2 gáztepsihez):
30 dkg tk. tönköly liszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg fehér BL55 liszt
20 dkg zsír
2 nagy ek. tejföl
1 ek. cukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
csipet só
Töltelékhez:
200 g jó minőségű gesztenyepüré
cukor ízlés szerint, illetve a gesztenyétől függően, mennyire cukrozott
1-2 teáskanál rumaroma vagy rum
házi sűrű szilvalekvár
Töltelékhez:
200 g jó minőségű gesztenyepüré
cukor ízlés szerint, illetve a gesztenyétől függően, mennyire cukrozott
1-2 teáskanál rumaroma vagy rum
házi sűrű szilvalekvár
Hempergetéshez:
10 dkg nyírfacukor
2 ek. vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne az élesztőt és a cukrot, hagytam felfutni. A lisztféléket kimértem egy kelesztő tálba, hozzá mértem a zsírt és elmorzsoltam a liszttel. Bele tettem a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrtam és a hűtőbe tettem l óra hosszára.
A gesztenye masszát kikevertem a rummal és egy kevés cukorral.
A nyírfacukrot a vaníliás cukorral ledaráltam.
A gesztenye masszát kikevertem a rummal és egy kevés cukorral.
A nyírfacukrot a vaníliás cukorral ledaráltam.
Elővettem a hűtőből a tésztát, két cipóra osztottam, amíg az egyikkel dolgoztam a másik ment a hűvösre. Kinyújtottam 2-3mm vékonyra és fánk szaggatóval karikákat szaggattam. megtöltöttem és ketté hajtottam, majd a széleit lenyomkodtam. Fel is lehet tekerni, úgy inkább kifli formájú lesz, de ha sietünk akkor így is tökéletes.
Zsírpapírral bélelt gáztepsibe pakoltam. Előmelegített 180°C-os sütőbe 10-15 perc alatt világosra sütöttem.
Vigyázni kell, mert gyorsan sül és amikor már szilárd a tészta, és az alja kezd pirulni, akkor már jó. Így marad finom omlós. Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad.
Vigyázni kell, mert gyorsan sül és amikor már szilárd a tészta, és az alja kezd pirulni, akkor már jó. Így marad finom omlós. Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad.
mentettem.................
VálaszTörlésTutira finom, próbáld ki! Merem ajánlani! ;)
Törlés