Hozzávalók (2 személyre):
Zsályás, fokhagymás csirkemellhez:
50 dkg csirkemell
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál só
1 evőkanál szárított zsálya
4-5 gerezd fokhagyma
Mangó chutney-hoz:
1 nagy mangó
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 nagy teáskanál méz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
1/2 kávéskanál őrölt ánizs
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
1 ujjnyi friss gyömbér
kevés víz
Kurkumás rizshez:
12 dkg jázmin rizs
só
kurkuma
Elkészítés:
A csirkemellet szeleteljük fel szép vékonyra. A fokhagymát pucoljuk meg, majd daraboljuk nagyon apróra. A vajat az olajjal olvasszuk fel egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk egy pár percig, de vigyázzunk ne égessük le. Adjuk hozzá a zsályát és szórjunk hozzá sót. Keverjük össze, majd a csirkemelleket fektessük egymás mellé a serpenyőbe és közepes lángon pirítsuk meg mind a két oldalát. Nem kell sokáig sütni, mert akkor kiszárad.
A mangó chutney-hoz a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, majd szeleteljük fel egészen vékonyra. A mangót hámozzuk meg, vágjuk le a magról és kockázzuk fel apróra. Tegyük a hagymával együtt egy kisebb fazékba, öntsük rá a fehérbort és közepes lángon főzzük fel. A gyömbért hámozzuk meg, majd daraboljuk fel egész vékonyra. A felforrt mangóhoz adjuk hozzá a mézet, a sót, a fűszereket és a friss gyömbért illetve egy kevés vizet. Fedjük le és közepes lángon hagyjuk puhulni a mangókat úgy, hogy közben kevergetjük illetve, ha szükséges pótoljuk vízzel.
A rizst megmossuk négyszer, ötször, majd dupla annyi vízzel feltesszük főni egy kevéske sóval és őrölt kurkumát szórunk hozzá. Szép lassan kb. 20 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk arra, hogy még éppen roppanós maradjon, ne főzzük szét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése