Koskacukor: Skolebrod

2014. december 4., csütörtök

Skolebrod

A skolebrod norvég péksütemény, ami egy kelt tészta, közepén főzött vanília pudinggal és kókusz reszelékkel megszórva. Egyszerűen isteni! Valahogy a kókusz és a vanília miatt is, egy karácsonyi reggelinek is megfelelő lehet, ha még nem vagyunk tele a süteményekkel. Forró tejes kávéval, tejjel vagy kakaóval tökéletes!
A receptet több helyen meglestem, de az eredetibe több a cukor, illetve nem mindenhol főzött vaníliapudinggal volt töltve. Kicsit átalakítottam, de szerintem ettől függetlenül hasonlíthat az eredetire.







Skolebrod
Hozzávalók (10 db):
200 g fehér liszt
250 g teljes kiőrlésű liszt
50 g cukor
20 g élesztő
75 g olvasztott vaj
1 tojás
1 teáskanál őrölt kardamom
2 dl langyos tej

Házi vanília pudinghoz:
2 dl tej
1 dl tejszín
2 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
2 teáskanál vaníliás pudingpor

1 felvert tojás

Tetejére:
2 evőkanál porcukor
1 teáskanál víz
kókuszreszelék

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki a dagasztó tálba. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és az őrölt kardamomot. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, keverjük el, majd adjuk a liszthez. Kezdjük el összeállítani a tésztát, majd a dagasztás felénél adjuk hozzá apránként az olvasztott vajat. Miután szép sima, rugalmas tésztát kaptunk, helyezzük kelesztőtálba és pihentessük kb. 1 órán keresztül szobahőmérsékleten.
A pudinghoz a tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart belsejével. A tejszínt keverjük ki a tojások sárgájával, a cukorral és a vaníliás pudingporral. Miután felforrt a tej, vegyük le a hőmérsékletet adjuk hozzá a tejszínt és folyamatos keverés közbe sűrítsük be.
A megkelt tésztát osszuk 10 egyenlő részre. Formáljunk kisebb zsemléket, majd húzzuk picit szét és nyomjunk egy mély lyukat a közepére.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyik közepére tegyünk egy keveset a krémből. Ezt lehet kanállal vagy habzsákba töltve, kinyomva. Kelesszük duplájára ismét.
Kenjük le mindegyiket felvert tojással, majd előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
A porcukorhoz tegyünk egy kevéske vizet, jól keverjük el, majd a kihűlt péksütemények oldalát ecset segítségével kenjük be a mázzal és rögtön szórjuk meg kókuszreszelékkel.







2 megjegyzés:

  1. Imadom,gyerekkorom ota a kedvenc peksutim :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony eszembe jutottál! :) Mert emlékeztem, hogy Te is elkészítetted és arra is ám, hogy nagyon-nagyon szereted. Szívesen küldök belőle. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...