Koskacukor: Vörösboros, kakukkfüves csirkecomb, aszalt gyümölcsös barna mártással

2014. december 9., kedd

Vörösboros, kakukkfüves csirkecomb, aszalt gyümölcsös barna mártással

Most is egy ötlettel jöttem a karácsonyi menü összeállításához. Finom különlegesség, ami viszonylag elég gyorsan elkészül és még túl sokat sem kell vele foglalkozni. Biztos vagyok benne, hogyha valaki kipróbálja, akkor minden vendégnek ízleni fog. Az aszalt gyümölcsöket ízlés szerint lehet variálni, természetesen, aki nem szereti a mazsolát, nyugodtan ki lehet hagyni.






Vörösboros, kakukkfüves csirkecomb, aszalt gyümölcsös barna mártással
Hozzávalók:
Vörösboros, kakukkfüves csirkecombokhoz:
1 kg csirkecomb
só, bors
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olívaolaj
2 dl száraz vörösbor
2 teáskanál szárított kakukkfű

Aszalt gyümölcsös barna mártáshoz:
2 dl húsalaplé (vagy víz)
6-7 db aszalt sárgabarack
6-7 db aszalt szilva
2 evőkanál aszalt áfonya
2 evőkanál mazsola
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt

Tejfölös sült polentához:
10 dkg kukoricadara
3 dl tej
1 kávéskanál só
3 dkg vaj
1 tojás

1 kis pohár tejföl
1 tojás
só, bors

Elkészítés:
A combokat sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg lisztbe. Hevítsünk fel pár evőkanál olajat egy magas falú serpenyőben, pirítsuk meg a combok mindegyik oldalát. Öntsük fel vörösborral és szórjuk meg kakukkfűvel. Fedjük le és pároljuk puhára.
Közben a tejfölös polentát eltudjuk készíteni. A tejet forraljuk fel sóval, majd adjuk hozzá a kukoricadarát és folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Ha szükséges pótoljuk még vízzel. Miután jól besűrűsödött, adjuk hozzá a vajat és a tojást, keverjük simára és simítsuk egy tűzálló tálba.
A tejfölhöz adjunk egy tojást, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, felverjük, majd a polenta tetejére csurgatjuk. Előmelegített 200°C-os sütőbe addig sütjük, amíg a tejfölnek szép aranysárgás színe nem lesz.
Közben a csirkecombok is megpuhultak, amiket szedjünk ki egy tányérra. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat és az aszalt gyümölcsöket. Pár percig kevergetjük, majd hozzá tesszünk egy evőkanál lisztet. Habverő segítségével keverjük simára, további folyadék pótlásával állítjuk be a kívánt sűrűséget. Ízlés szerint sózhatjuk és borsozhatjuk, ha szükséges.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...