Koskacukor: Narancslekvár

2014. december 5., péntek

Narancslekvár

A narancslekvárral már régóta szemezek, de valahogy tavaly végül elmaradt. Most ahogy kitaláltam a lekvárt, eszembe jutott egy süti is, aminek a receptjével holnap jövök! :)
Mivel még nem is ettünk ilyet, ezért először csak kipróbálásként választottam ki a mennyiséget, illetve egyébként sem akarok bespájzolni belőle. Éppen elég lekvárunk van. :)
Összesen talán 1 órát vesz igénybe ennek az elkészítése, úgyhogy viszonylag rövid idő alatt el lehet készíteni. Kijelentem, nagyon finom és süteménybe egyszerűen isteni!







Narancslekvár
Hozzávalók (2 db 2 dl-es üveghez):
75 dkg (nettó) narancs
3 narancs héja
1 citrom héja
1/2 citrom leve
30 dkg cukor
1 dl víz

Elkészítés:
Burgonya hámozóval három narancsról és egy citromról, - ha tudunk vegyünk bio-t, vékonyan szedjük le a héját, majd forrázzuk le.
Késsel meghámozunk közel 1 kg narancsot úgy, hogy kívülről egyáltalán ne maradjon fehér rész. Daraboljuk fel apróra a leforrázott héjakkal együtt és tegyük lábasba, a citromlével és a vízzel együtt. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot. Természetesen lehet ízesíteni, fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, ánizzsal, de én most simán egyszerűen készítettem el.
Közepes lángon rotyogtassuk 45 percig. Kb. ennyi idő kell, amíg teljesen besűrűsödik. Az utolsó 10 percben figyeljünk rá, mert könnyen leég. A végén, ha szeretnék botturmix segítségével kicsit pürésíthetjük attól függően, hogyan kerül felhasználásra illetve ízlésnek megfelelően. Töltsük tiszta üvegekbe, jól zárjuk le vagy használjuk fel egyből. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...