Koskacukor: Hagymás tönköly cipó

2014. december 1., hétfő

Hagymás tönköly cipó

Illatos hagymás cipó készült múlt héten a reggelihez. Nagyon finom, annyira nem intenzív a hagyma íze, hanem inkább kellemes.





Hagymás tönköly cipó
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
50 g kovász
50 g fehér liszt
50 g víz

Keverjük össze, tegyük lezárható üvegbe és 15-16 órán keresztül hagyjuk aktivizálódni.

Továbbá:
200 g fehér liszt
150 g tk. tönköly liszt
150 g tönköly liszt
1 vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál só
5 g élesztő
kb. 2,5 dl víz

Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket a dagasztó tálba, adjuk hozzá az aktív kovászt illetve a többi alapanyagot és dagasszuk lassú fokozaton 4-5 percig, majd magasabb fokozaton 3-4 percig. Kelesztő tálba téve pihentessük kb. 1,5 órán keresztül. Tegyük lisztezett felületre. Hajtsuk át, majd formázzunk belőle cipót. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
Addig a vaslábast tegyük be a sütőbe és melegítsük el. A sütő 220°C-ra melegítsük fel.
Miután megkelt a tészta, vegyük ki a sütőből a vaslábast, spricceljük meg kevés olajjal, helyezzük bele a tésztát, vágjuk meg a tetejét és spricceljük meg vízzel. A fedőt se hagyjuk ki, így lesz sok gőz a lábasba. Helyezzük vissza óvatosan a sütőbe, majd húzzuk le a hőmérsékletet 180°C-ra. Fedővel süssük kb. 35 percig, majd fedő nélkül további 5-10 percig.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




3 megjegyzés:

  1. Szerinted kisebb darabokban is működne a dolog úgy, hogy levest szervírozhassak benne? Zs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen, mert nagyon szépen megkelt. Bár akkor én sima fehér lisztből készíteném, mert az még könnyebb és még nagyobbra nő. :) Kettő simán kijön belőle.

      Törlés
    2. Köszi a választ, valószínűleg kipróbálós lesz. :-)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...