Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
50 g kovász
50 g fehér liszt
50 g víz
Keverjük össze, tegyük lezárható üvegbe és 15-16 órán keresztül hagyjuk aktivizálódni.
Továbbá:
200 g fehér liszt
150 g tk. tönköly liszt
150 g tönköly liszt
1 vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál só
5 g élesztő
kb. 2,5 dl víz
Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket a dagasztó tálba, adjuk hozzá az aktív kovászt illetve a többi alapanyagot és dagasszuk lassú fokozaton 4-5 percig, majd magasabb fokozaton 3-4 percig. Kelesztő tálba téve pihentessük kb. 1,5 órán keresztül. Tegyük lisztezett felületre. Hajtsuk át, majd formázzunk belőle cipót. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
Addig a vaslábast tegyük be a sütőbe és melegítsük el. A sütő 220°C-ra melegítsük fel.
Miután megkelt a tészta, vegyük ki a sütőből a vaslábast, spricceljük meg kevés olajjal, helyezzük bele a tésztát, vágjuk meg a tetejét és spricceljük meg vízzel. A fedőt se hagyjuk ki, így lesz sok gőz a lábasba. Helyezzük vissza óvatosan a sütőbe, majd húzzuk le a hőmérsékletet 180°C-ra. Fedővel süssük kb. 35 percig, majd fedő nélkül további 5-10 percig.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Szerinted kisebb darabokban is működne a dolog úgy, hogy levest szervírozhassak benne? Zs.
VálaszTörlésSzerintem igen, mert nagyon szépen megkelt. Bár akkor én sima fehér lisztből készíteném, mert az még könnyebb és még nagyobbra nő. :) Kettő simán kijön belőle.
TörlésKöszi a választ, valószínűleg kipróbálós lesz. :-)
Törlés