Akár reggelire vagy egy nagy tányér leves után is tökéletes lehet!
Receptem megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban!
Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf formához):
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér liszt
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1 tojás
3 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
50 dkg savanykás alma
2 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
1/2 citrom leve
Csokoládé öntethez:
5 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe és elkeverjük benne az 1 teáskanál cukrot. 15 percre félre tesszük, addig kimérjük a liszteket egy dagasztó tálba, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és a tojást felverve. Miután felfutott az élesztőnk, hozzá öntjük a maradék tejjel és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. (Ha szükséges pótoljuk egy kevéske tejjel.) Robot géppel 4-5 percig, majd ezután adjuk hozzá vajat és további 7-8 percig dolgoztatjuk. Kézzel egy kicsit több időt vesz igénybe, először 7-8, majd 10-12 percig dagasztjuk. Lisztezett kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, megszórjuk cukorral és fahéjjal, rá facsarjuk egy fél citrom levét, majd jól összekeverjük. Állni hagyjuk addig, amíg a tésztánk kel.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, finoman átgyúrjuk, majd 30x40 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk. A reszelt almát jól kinyomkodjuk a levétől és egyenletesen elosztjuk a tésztán. Feltekerjük és kivajazott kuglóf formába tesszük. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük, 10 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 180°C-ra, további 20-25 percig sütjük tovább.
Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
A csokoládé öntethez a tejszínt felforrósítjuk, majd hozzá tesszük a csokoládét és simára keverjük. A kihűlt kuglóf tetejére csurgatjuk.
De szép kuglóf! (Mostanában reggelente, amikor benézek a falra, mindig a Te receptedbe botlom: :))
VálaszTörlésEgyébként a kuglóf sütéssel én is teljesen így vagyok, ahogy Te. Nagyon szeretem sütni, mert van hangulata ennek a süteménynek - ettől függetlenül mégis olyan ritkán veszem elő a formát. :)