Koskacukor: Dobos torta

2014. augusztus 24., vasárnap

Dobos torta

Anyukám 51. szülinapjára Dobos tortát készítettem, ami elég nagy kihívás volt számomra, mert nem vagyok nagyon nagy torta készítő, és féltem, hogy mekkora sikerrel fog megszületni a mű. :)
A receptet nem keresgéltem sokáig, mert Farkas Vilmos-Dobos tortájában teljes mértékben megbíztam. Máskor is tőle választottam már torta receptet és akkor sem csalódtam, mint ahogy most sem.
A dobos cukor volt az egyik legnagyobb feladat, a másik meg maga a krém. Egyikkel sem próbálkoztam még korábban, de bele vágtam és 3 óra alatt végül el is készültem vele.
A lapokat viszonylag elég gyorsan, kettesével sütöttem. Kicsit féltem, mert nem villany sütőm van, ahol légkeveréssel könnyen megoldható lenne, hanem gáz sütőbe fent középen, meg lent középen próbálkoztam. Szerencsére egyformán sült és nem égett meg. :)







Dobos torta 
Hozzávalók (22 cm átmérőjű tortaformához):
Piskóta lapokhoz:
6 db tojás
100 g porcukor
100 g liszt
35 g olvasztott vaj

Csokoládé krémhez:
4 db egész tojás
200 g porcukor
235 g vaj
17 g házi vaníliás cukor
35 g kakaóvaj
200 g étcsokoládé (72%-os kakaótartalmú)

Dobos cukor:
100 g cukor

Durvára vágott dió

Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté, mérjük ki a porcukrot, majd osszuk két részre.
A fehérjét verjük fel a cukor egyik felével, a sárgáját keverjük habosra a másik felével.
A két tojáshabot forgassuk össze óvatosan, szitáljuk hozzá két részletben a lisztet, majd az olvasztott, kihűlt vajat csurgassuk hozzá.
Sütőpapírral, habkártya segítségével 22 cm-nél egy picivel nagyobb köröket alkossunk, majd előmelegített 210°C-os sütőbe 10-12 perc alatt süssük készre. Lapát segítségével szépen szedjük le a papírról, majd lehet kenni a másik adagot.
A legjobb, ha kettesével tudjuk sütni, mert így kevesebb az esély, hogy a hab összeesik addigra, mire készen lennénk.
A krémhez először olvasszuk fel gőz felett az étcsokoládét és a kakaóvajat, majd tegyük félre.
A vajat habosítsuk ki a vaníliás cukorral.
A tojásokat üssük egy olyan tálba, amit kényelmesen egy vízzel tele fazék felé tudunk helyezni, és a porcukorral együtt gőz felett verjük fel. Hőmérőt érdemes használni, 85°C-ig maximum, melegítsük csípősre. Vigyázzunk, mert könnyen rántotta lesz belőle! Tényleg keverjük folyamatosan habverővel.
Amikor felmelegedett, kihűlésig keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a felolvasztott csokoládét. Simára keverjük.
A kész piskótalapokat szépen körbe vágjuk, majd egyet tortakarikába teszünk. Megkenjük a krémmel és jöhet a következő lap. Tegyünk félre a krémből egy kis tállal a díszítéshez.
Az utolsó lapot még ne tegyük rá.
A dobos cukorhoz, a cukrot felmelegítjük és karamellizáljuk. Vigyázzunk, mert nagyon forró, bánjunk vele óvatosan!
Tegyük rácsra a piskótalapot, és öntsük a közepére a karamellizált cukrot, egyenletesen kenjük el.
Vágjuk 12 részre! Vilmos 20-at írt, de kétlem, hogy lehetséges lenne, én csak 8 részre vágtam.
A krémet tegyük egy kicsit a hűtőbe, így megdermed annyira, hogy habzsákba téve fel tudjuk díszíteni.
Az oldalát vonjuk be krémmel, majd durvára vágott, vagy darált dióval díszítsük.
Nekem most csendben kellett maradnom, mert a párom éjszakás volt és reggel díszítettem, amikor aludt. :)
Szobahőmérsékleten, vagy kicsit hűvösebb helyen tároljuk, így sokkal finomabb, krémesebb.






2 megjegyzés:

  1. Biri ez minden oldalról csodaszép lett!!! Nagyon szeretem a dobostortát, Anyukádnak pedig sok boldogságot kívánok születésnapja alkalmából! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy Barbi! Köszönöm szépen a kedvességet és anyukám nevében is a köszöntést! Tényleg nagyon igyekeztem! :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...