Hozzávalók:
Öreg tésztához:
100 g világos rozsliszt
100 g víz
2 g élesztő
Tésztához:
100 g BL80 fehérliszt
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. só
kb. 200 ml víz
Elkészítés:
Az öreg tészta hozzávalóit keverjük ki a kelesztőtálba, fedjük le és szobahőmérsékleten pihentessük 24 órát.
A tészta alapanyagait mérjük ki, adjuk hozzá az öreg tésztát, majd dagasszuk géppel lassú fokozaton 5 percig, majd gyorsabb fokozaton még 8 percig. Ezután egy rugalmas, hólyagos tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesztő tálba pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órát.
Óvatosan gyúrjuk át, nyújtsuk ki egy kicsit, hajtsuk be a sarkait, majd tekerjük fel a hosszabbik felénél fogva. Formázzuk meg a kenyér végeit picit csücskösebbre. Takarjuk le és kelesszük duplájára 30 perc alatt.
Közben melegítsük elő a sütőt 250°C-ra és tegyünk be egy edénykébe vizet.
A tésztánk tetejét vágjuk be egy éles késsel, szórjuk meg liszttel és további 5 percet hagyjuk még pihenni.
Tegyük a gőzös sütőbe és süssük 250°C-on 15 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 200°C-ra és további 25 percig hagyjuk bent. Akkor jó, ha megütögetjük a kenyér alját és kongó hangot ad ki.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése