Burgonyás, rozmaringos baguette
Előtészta:
80 g fehér liszt
100 g víz
1 g élesztő
+ 1 ek. fehér liszt
Továbbá:
200 g főtt burgonya
200 g tk.tönköly búzaliszt
70 g rétesliszt
70 g tejföl
10 g élesztő
kb. 50 ml víz
1 tk. rozmaring
2 kk. só
Elkészítés:
Az elő tésztát készítsük el két nappal korábban úgy, hogy egy lezárható üvegbe tegyük bele a lisztet, a vizet és az élesztőt és keverjük jól el. Két éjszakát pihentessük szobahőmérsékleten. A sütés napján reggel tegyünk hozzá egy evőkanál lisztet és újra keverjük át. Hagyjuk 5-6 órát, ezalatt kel igazán életre.
Mérjük ki egy tálba a tönköly és rétes lisztet, a főtt, kihűlt burgonyát és a tejfölt. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk bele a rozmaringot és a sót, majd kanalazzuk bele az előtésztát. Dolgoztassuk meg jól géppel, vagy kezünkkel is lehet, úgysem nehéz, mert elég könnyű lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Egy kevés víz segítségével lazíthatunk a tésztán. Miután hólyagosra dagasztottuk, lisztezett kelesztő tálba téve hagyjuk 20 percet pihenni. Ezután egy habkártya segítségével a tészta alá nyúlunk és áthúzzuk az egyik oldalról a másik oldalra és így megyünk körbe. Ismét pihentetjük 20 pecet, majd még kétszer ismételjük meg. Az utolsó után tegyünk jól lisztezett munkalapra és vágjuk ketté a tésztát. A sütőpapírt hajtogassuk úgy, hogy két mélyedés legyen egymás mellett, így oldalt és középen is megtartja a tésztát, nem fog szétfolyni és összesülni. Tegyük a papírt sütőrácsra és így helyezzük el rajta a megformázott baguettet.
Letakarva pihentessük 15 percig, majd vágjuk be késsel a tetejét és spricceljük meg vízzel.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése