Koskacukor: Meggyes-mákos kocka

2014. december 27., szombat

Meggyes-mákos kocka

Tegnap már említettem, hogy karácsonyra bizony készültek ám sütemények és ma jövök a második recepttel. Ez a meggyes-mákos kocka sok mindenkinek elnyerte a tetszését és bizony tényleg nagyon finom volt. A krém selymes és a meggy savanykás íze jól párosul a mákkal.
A receptet itt találtam, ahol rengeteg más finomságok közül lehet válogatni.









Meggyes-mákos kocka
Hozzávalók (20x32cm tepsihez):
Piskótához:
150 g darált mák
100 g kókuszreszelék
100 g darált dió
100 g porcukor
4 tojás sárgája
8 tojás fehérje

Vaníliás krémhez:
4 tojás sárgája
5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
2 evőkanál meggypálinka
250 g lágy vaj

Meggyes réteghez:
50 dkg meggy
4 evőkanál cukor
2 teáskanál citromlé
4 lap zselatin

Csoki réteghez:
15 dkg vaj
3 evőkanál cukor
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál víz
1 evőkanál meggypálinka

Elkészítés:
A piskótához verjük fel a tojásfehérjéket. Amikor már majdnem teljesen felverődött, akkor adagoljuk hozzá kanalanként az átszitált porcukrot. A végén a tojások sárgáját óvatosan keverjük hozzá.
A darált mákot és diót a kókuszreszelékkel öntsük össze, majd forgassuk bele a felvert tojáshabhoz.
Két sütőpapírral bélelt tepsire simítsuk, majd előmelegített 170°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig.
A krémhez 4 dl tejet forraljunk fel a cukorral. A maradék tejjel keverjük ki a tojások sárgáját, adjuk hozzá a vaníliás pudingport, a lisztet és a meggypálinkát, majd öntsük a felforrt tejhez. Ekkor vegyük le teljesen a hőmérsékletet és szép lassan sűrítsük be. Fedjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a lágy vajjal keverjük krémesre. Citromlével ízesítjük. Mehet a hűtőbe legalább 1 órára.
A kimagozott meggyet a cukorral és a citromlével forraljuk fel. A lapzselatint áztassuk vízbe. Miután felforrt a meggy (ha szükséges adjunk hozzá vizet vagy, ha befőttel dolgozunk, akkor a levéből öntsünk hozzá). Tegyük bele a zselatint és addig keverjük, amíg el nem olvad. Tegyük hidegre és mielőtt teljesen ki nem hűlni akkor kezdjük összeállítani a süteményt.
Az egyik lapot kenjük meg vaníliás krémmel, öntsük rá a meggyet (ami még nem teljesen zselatinosodott be), majd helyezzük el a másik piskótát a tetején. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe.
Minimum 3-4 órát hagyjuk bent, amíg teljesen megdermed a vaj és a zselatinos meggy. A legjobb egy éjszakára.
Másnap tegyünk a tetejére egy másik tálcát és fordítsuk meg, ha azt szeretnénk, hogy alól legyen a meggyes réteg.
Készítsük el a csoki mázat. A vizet a cukorral és a kakaóval melegítsük fel, adjuk hozzá a vajat és a pálinkát. Addig keverjük, amíg a vaj teljesen el nem olvad. Vonjuk be a piskóta tetejét. Díszítsük karácsonyi gyöngyökkel vagy csillagokkal!









4 megjegyzés:

  1. Huuu de szeretnem en ezt!!! Nem eppen dietas,de azert 1-2 kocka lecsuszna :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nem diétás, de karácsonykor egy picit lehet engedni a bűnözésnek. :) Küldök neked belőle!!! ;)

      Törlés
  2. Meggypálinka helyett milyen aromát lehetne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem jó a rum ;) De ha kihagyod az sem gond :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...