Koskacukor: Meyer citromos Lemon Curd, mákos piskótatekercsben

2015. január 28., szerda

Meyer citromos Lemon Curd, mákos piskótatekercsben

Már tavaly is szemeztem a meyer citromos receptekkel, ráadásul a lemon curd-öt is ki szerettem volna már próbálni. A legutóbbi bevásárlás alkalmával rátaláltam erre a narancssárga színű citromra, amire régóta vágyom. Eddig akár merre is kutattam itt Makón, sehol nem leltem rá. De most... Esküszöm több volt, mint a citrom. Na jó, nem akarok túlzásba esni, de tutira pár kilónál többet is el lehetett volna hozni. Soha nem kóstoltam még, kíváncsi voltam az ízére. Meg kell hagyni, nagyon finom. Nincs olyan fanyar, mint a citrom ráadásul még édes is egy kicsit. Hát igen, nem hiába a citrom és a narancs kereszteződéséből létrejött gyümölcs.
Neki láttam a lemon curd recept kutatásának. Na, feladta a leckét. Egyiknél soknak találtam a citromot, a másiknál a tojást, néhol a cukrot vagy a vajat. Nehéz feladat volt. Nem akartam ezt sem, mint ahogy semmit sem szoktam agyon cukrozni és nem is egy vajas ízű krémet akartam készíteni. Tudom meg van mindennek a maga eredeti receptje, de itt most variálnom kellett, hogy egy kicsit egészségesebb legyen, de azért az állaga is megmaradjon.
Tegnap előtt este bátorkodtam elővenni az üvegtálamat, forraltam vizet és elővettem a habverőmet. Hosszú kavarás-keverés után elmondhatom, hogy sikerült! Esküszöm ötcsillagos lett. Lehet, hogy csak számomra, mert nem ettem illetve kóstoltam még másét, de tényleg nagyon finom. Egyből az járt már másnap az eszembe, hogy más gyümölcsből is el lehet készíteni. Kár, hogy nem áll el olyan sokáig.
No, mihez is lehet felhasználni.
Az első ötletem egy mákos piskótatekercs felhasználásában született meg!
A következő.... jövök hamarosan a további ötlettel. :)












Mákos piskóta tekercshez:
Hozzávalók (20x30 cm tepsihez):
4 tojás
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 evőkanál darált mák
4 evőkanál nyírfacukor

Meyer citromos lemon curd-höz
Hozzávalók ( 2 x 3 dl üveghez):
3 meyer citrom leve
2 meyer citrom reszelt héja
3 tojás
10 dkg nyírfacukor
10 dkg vaj

Elkészítés:
Először készítsük el a lemon curd-öt. Forraljunk vizet egy nagyobb lábasba. Vegyünk elő egy akkora üvegtálat, ami kényelmesen elfér a lábas tetején és az alja nem ér bele a vízbe.
Reszeljük bele citrom héját, facsarjuk ki a citromok levét és öntsük bele. Üssük hozzá a tojásokat, tegyük bele a cukrot. Folyamatos keverés mellett addig "főzzük" gőz felett, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk vele, nehogy rántotta legyen. Nem várjuk meg, hogy puding sűrűségű legyen, mert akkor már lehet késő lesz. Szép krémes legyen az állaga. A végén tegyük bele a kockára vágott vajat és addig keverjük, amíg el nem olvad. Öntsük üvegekbe és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük hűtőbe. (Kb. 1 hétig lezárva tárolható.)
A piskótához a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük habbá a cukorral, a sárgáját keverjük ki, majd adjuk a felvert tojásfehérjehabhoz. A lisztet keverjük el a darált mákkal, majd két részletben szórjuk a tojáshabba, majd forgassuk bele óvatosan. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegítettük 180°C-os sütőbe kb. 15-20 perc alatt süssük tűpróbáig. Ellenőrizzük közbe, mert sütőtől függ sülési idő.
Miután megsült, húzzuk le a sütőpapírt, tegyük konyharuhára, tekerjük fel a szélesebbik oldalánál, majd hagyjuk kihűlni.
Tekerjük le a piskótát, kenjük meg jól a lemon curd-vel, majd tekerjük fel. Porcukorral megszórva tálaljuk. (Ha egy picit várunk vele, hűvös helyre tesszük, akkor könnyebben szelhető, mert a krém is kihűl rendesen a piskótával együtt.)







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szep!en is keresem mar a meyer citromot de eddig sehol semmi:( milyen uzletben leltel ra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! A Lidlben találtam. Remélem, ha megyek a hétvégén lesz még. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...