Koskacukor: Szilvás és nektarinos Galette

2014. augusztus 27., szerda

Szilvás és nektarinos Galette

A Galette-t( francia pite), amit igaz náluk inkább vízkeresztkor készítenek, nálunk gyakrabban fordul elő nyáron a rengeteg gyümölcsválaszték miatt. A Galette des rois-t a három királyok érkezésének megünneplésére készítették.Lekvárral, gyümölcsökkel, csokoládéval töltött leveles tészta.
A Galette inkább egy linzerhez hasonló tésztába pakolt rengeteg gyümölcs, amit megszórunk cukorral, ízesítjük, és a széleit felhajtjuk. Így sütjük meg, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Egy nagyon gyors pite, ahol formára sincs szükség és mégis mutatós lesz.
Korábban még nem készítettem, most kipróbáltam szilvával és nektarinnal is.










Szilvás és nektarinos Galette
Hozzávalók (2 kisebb pitéhez):
100 g zabliszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
110 g hideg vaj
1/2 kk. só
30 g porcukor (nyírfacukorból)
1 tojás sárgája
60 ml hideg tej

Töltelék:
10 szem szilva
2 kisebb nektarin
2 evőkanál nyírfacukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
1/2 citrom leve
2 teáskanál méz

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az apró kockára vágott hideg vajat, a sót, a porcukrot, a tojás sárgáját és öntsük hozzá a hideg tejet. Fontos, hogy minden hideg legyen és az is, hogy gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amint a tészta összeállt, fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára.
Osszuk két részre, kb. 20 dkg darabonként.  Nyújtsuk ki kb. 25 cm nagyságú kör alakúra.
Szórjuk meg mind a kettőt 1-1 evőkanál cukorral, porcukorral és étkezési keményítővel úgy, hogy a szélén kb. 5 cm rész üresen maradjon.
A gyümölcsöket vágjuk cikkekre, majd  díszítsük körbe a pite tészta közepét. Locsoljuk meg citromlével, csurgassunk rá egy kis mézet, majd hajtsuk fel a tészta szélét.
Sütőpapírra helyezve, előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 35-40 percig süssük. Akkor jó, ha a tészta széle szép aranybarna.




4 megjegyzés:

  1. Ezek a nyári gyümölcsös piték olyan egyszerűek és olyan finomak tudnak lenni. Már az illatától is elgyengülök... Guszták nagyon! A méz és a vanília különösen jól áll neki... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Az idén a gyümölcsöket jobban esszük sütiben, mint magában! :) Sokkal több gyümölcsös készült mostanság. :) Használjuk ki, amíg még lehet válogatni! Szőlő, szilva, barack... :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...