Koskacukor: Zabkorpás graham kifli

2014. augusztus 9., szombat

Zabkorpás graham kifli

Finom, laktató és persze nem utolsó sorban egészséges kiflit sütöttem reggelire. Ebből tényleg elég egy és teljes energiával indulhatunk a napnak. A reggeli nagyon fontos, ne feledje el senki és mindig készítsünk magunknak valamit, ha még nem is mindjárt fogyasztjuk el, jó lesz kicsit későbbre.
Fontos, hogy reggeli mindig együnk valamilyen szénhidrátot, mert az ad energiát és, ami nagyon fontos, hogy lassan felszívódó legyen, tehát ne egy jó nagy szelet fehér kenyér, mert akkor bizony gyorsan éhesek leszünk és ráadásul a vércukor szintünket is hirtelen megemeli. A zsemle, kenyér vagy kifli mellé tegyünk egy pár zöldséget, sajtot vagy igyunk egy bögre tejet. A joghurt is jó választás lehet vagy egy pohár 100%-os, természetes gyümölcslé. Törekedjünk arra, hogy kevés cukrozott vagy bolti előkészített kész ételt együnk.








Zabkorpás graham kifli
Hozzávalók (8db-hoz):
150 g graham liszt
150 g tk. tönköly búzaliszt
100 g BL50 fehér liszt
50 g zabkorpa
100 g joghurt
20 g élesztő
2 dl langyos tej
1 tk. cukor
2 kk. só
25 g olvasztott vaj

Kenéshez:
20 g olvasztott vaj

Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk 1 dl langyos tejbe és keverjük el benne a cukrot. Hagyjuk felfutni.
Addig mérjük ki a liszteket, a zabkorpát, adjuk hozzá a sót, a joghurtot, az olvasztott vajat. Ha felfutott az élesztőnk ez is mehet hozzá, majd kezdjük összeállítani a tésztát a maradék tej hozzáadásával. Kicsit nehezebb, de rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Jól dolgozzuk ki, mert így lesz szép puha és nem egy nehéz tömör kiflink. Kelesztő tálba pihentessük 20 percig, majd gyúrjuk át. Ezt ismételjük meg kétszer.
Ezután láthatjuk, hogy egyre nagyobbra nő, egyre több levegő kerül bele.
Vágjuk 8 egyenlő részre. Formáljunk belőle zsemléket, tegyük félre, takarjuk le és pihentessük 10 percig.
Egyesével nyújtsuk ki oválisra, de legyen jó széles is. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd tekerjük fel és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé. Letakarva 20-25 percig hagyjuk, hogy duplájára keljen.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A kifliket kenjük meg a maradék vajjal, majd tegyük a sütőbe és süssük kb. 20 percig.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a receptet, végre egy normális teljes kiőrlésű recept, ami sikerült is. Nekem mindig a sütéssel vannak gondjaim, általában ha teljes kiőrlésűt sütök , akkor kívül nagyon megsül belül meg még nyers, de ez végre jól sikerült és finom is, nem tudok betelni vele, köszönöm ! Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült, tetszik és ízlik. Szerintem próbáld meg a többi receptednél, hogy alacsonyabb hőfokon sütöd. Legalább 20-25 perc kell neki, hogy átsüljön, kenyérnél pedig 40-60-ig attól függően hány deka lisztből készíted. Én mostanában már úgy szoktam, hogy a gáz sütőt felmelegítem legalább 200 fokra, beteszem, majd leveszem a hőmérsékletet 180 fokosra kb. Így biztos, hogy átsül és nem ég meg kívül sem. ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...