Koskacukor: Vörösboros vadas marha, kecskesajtos polentával

2014. december 23., kedd

Vörösboros vadas marha, kecskesajtos polentával

Még mindig tele vagyok ünnepi menü ihletekkel és folyamatosan újabbnál újabb ötletek jönnek, amiket valószínű már nem fogok megvalósítani, de marad jövőre is legalább a receptekből. Párom, Balázs nagy kedvence a vadas marha és mivel szeretek mindig a kedvébe járni, ezért valami hasonlót szerettem volna elkészíteni, ami mellé egy nagyon finom krémes kecskesajtos polentát készítettem. Ez a köret is csak úgy egyszer beszélgetés közben jutott eszembe és be kell vallanom szuper párosítás. 





Vörösboros vadas marha, kecskesajtos polentával
Hozzávalók:
Vörösboros vadas marhához:
1,2 kg marhanyak
1 üveg vörösbor
2-3 szál répa
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes zellergumó
kis csokor zeller zöldje
3 babérlevél
szemes bors
2-3 evőkanál olaj

Kecskesajtos polentához:
1 bögre (2,5dl) kukoricadara
2 bögre tej
2 bögre víz
só, bors
10 dkg reszelt kecskesajt
2-3 evőkanál vaj

Elkészítés:
A répát, zellert, vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. A zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra, a vöröshagymát cikkekre. A legjobb, ha vaslábasba készítjük, így a hő egyenletes lesz mindenhol és szép lassan puhára tudjuk párolni. Kevés olajat hevítsünk fel, tegyük bele a zöldségeket és a hagymákat, majd pirítsuk pár percig. Helyezzük el a tetején egészbe a marhanyakat. Ha nem olyan szép formás, akkor érdemes összekötni egy spárgával, mert akkor nem fő szét és szépen lehet szeletelni. Öntsük fel egy üveg jó minőségű száraz vörösborral, tegyünk mellé babérlevelet, szemes borsot és szórjuk meg sóval. Fedő alatt alacsony lángon kb. 3 órán keresztül főzzük. Felénél fordítsuk meg a húst! Amikor már megfőtt, akkor hagyjuk kihűlni a saját levében. Vegyük ki a vaslábasból szeleteljük fel, a visszamaradt zöldséget a szafttal együtt turmixoljuk krémesre. (A babérleveleket távolítsuk el előtte.) 
A körethez a vizet, a tejjel forraljuk fel sóval, majd öntsük hozzá a kukoricadarát és közepes lángon főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik illetve meg nem fő. Amikor kész, akkor vegyük le a tűzről. Keverjük bele a lereszelt kecskesajtot és a vajat, szórjuk meg kevéske borssal.

2 megjegyzés:

  1. Brigikém, békés, meghitt karácsonyt kívánok Neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok Nektek is! :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...