Koskacukor: Ruccola pestos kenyér

2015. január 19., hétfő

Ruccola pestos kenyér

Emlékszem, amikor először ettem pestot egyszerűen rögtön megragadott és belopta magát a szívembe. Régen még csak tésztára tudtam elképzelni, de mára sok mindenhez használok. Amint látszik, még egy egyszerű kenyér elkészítéséhez is, amivel annyira fel lehet dobni és annyira gyönyörű lesz. Mikor még nem voltam ennyire otthon a konyhában, akkor boltit vásároltam. De elég gyorsan rájöttem, hogy ebből is a házi sokkal jobb. Annyi változata létezik. Lehet spenótból, bazsalikomból, ruccolából, petrezselyemből de még kelkáposztából is készíteni. Magvakból használhatunk fenyőmagot, mandulát, diót, tökmagot. Ami nem maradhat el az a parmezán és az extra jó minőségű olívaolaj. Csakis így lehet kiváló pestot készíteni.
Ez a kenyér sokáig puha marad az olajtól. Kicsit nehéz, viszont nagyon ízletes. Kiválóan alkalmas lehet különféle sajtok mellé.







Ruccola pestos kenyér
Hozzávalók:
20 dkg tk. tönköly liszt
10 dkg tk. liszt
15 dkg BL80 liszt
2 ek. olívaolaj
9 g só
2 dkg élesztő
3 dl víz

Ruccola pestohoz:
2 marék ruccola
2 evőkanál dió
3 evőkanál parmezán
2 fokhagyma
1 teáskanál citromlé
só, bors
50 ml olívaolaj

Elkészítés:
Először készítsük el a pestot.
Az összes hozzávalót tegyük egy turmixgépbe és jól turmixoljuk össze. Amennyiben nem lenne elég krémes, akkor öntsünk hozzá még egy kis olívaolajat. De inkább sűrűbb legyen.
A kenyér tésztájához a liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót és az olívaolajat, majd folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Ha géppel dolgozunk először lassan 7 percig, majd egyel magasabb fokozaton további 5 percig dagasszuk. Kelesztő tálba téve 45 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd nyújtsuk ki kb. 0,5-1 cm vastagságúra. Kenjük meg az összes pestoval. A legjobb egy habkártya segítségével, mert így biztosan egyenletes lesz.
Tekerjük fel a szélesebbik oldalánál fogva, kicsit sodorjuk meg, majd egy éles kés segítségével vágjuk be mélyen. Vigyázzunk ne vágjuk keresztül teljesen. Hajtsuk egymás mellé a két végét, majd tekerjük össze. Figyeljünk arra, hogy a vágott fele felül legyen. A végeket fogjuk össze, majd hajtsuk a kenyér alá. Tegyük lisztezett kenyérformába, takarjuk le és kelesszük duplájára.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A megkelt kenyeret toljuk a sütőbe és süssük készre kb. 35-40 perc alatt. Formába hagyjuk hűlni, majd rácsra téve, amíg teljesen ki nem hűl. Csak ezután szeleteljük!
Ha kibírjuk, mert az illata...



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Csodás íze lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ági! Tényleg nagyon finom lett és több napon keresztül puha maradt! Magába is tökéletes.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...